Hamilelikte Ultrason Sakıncalımıdır?
Yaklaşık otuz yıldır kullanılmakta olan Ultrasonografi, birçok hastalığın ön bulgularının yapılmasında ve özellikle hamileliğin safhalarının incelenmesinde yüksek önemde veri sağlayan araçlardır. Sürekli gelişmeye devam eden bir teknoloji olan ultrasonografi teknolojisinin anne ve bebek sağlığı üzerinde oluşturduğu, herhangi bir olumsuz etki günümüze kadar yapılan çalışmalarda tespit edilmemiştir.
Ultrason Anne ve bebek sağlığı üzerinde yüzde yüz olarak olumsuz etki yaratmamaktadır. Halk arasında bazı yanlış bilgilerin dolaşması, ultrason konusunda yanlış bir kanının oluşmasına da yol açmıştır. Bir ışın teknolojisi olmayan ultrasonografi, ses dalgalarının görüntüye dönüştürülmesi teknolojisidir. Gebelikler sırasında en az dört safhada ultrason kullanılması, bebeğin sağlıklı gelişip gelişmediğinin anlaşılabilmesi ve aynı zamanda hamileliğin annenin sağlığında oluşturduğu olumlu ve olumsuz etkilerin anlaşılabilmesi için gerekli görülmektedir. Gebeliğin ilk dönemlerin özellikle altıncı hafta dolaylarında girilen ultrason sonucu gebeliğin rahim içerisinde olup olmadığı ve bebeğin kalp atışlarının belirlenmesi için önemlidir.
İkinci olarak 12 ile 14. Haftalar arasında bebeğin sağlıklı gelişip gelişmediğini ve bazı anomalilerin ortaya çıkmasına sebep olabilecek ense kalınlığı gibi ölçümlerin yapıldığı ultrasonografidir. Bu ultrason sonucu bebekte oluşabilen birçok anomali tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması hem bebek hem de anne sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Üçüncü olarak 22. İle 24. Hafta arasında yapılan ultrasondur ve bebeğin tüm organlarının detaylı şekilde incelenmesini sağlayan ultrasondur. Bebeğin gelişimin izlenmesi açısından çok önemli bir rol oynamaktadır.
İlgili aramalar: gebelikte ultrason çektirmek sakıncalı mı? hamilelikte ultrason bebeğe zarar verir mi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder