Diş İmplantı Sorunları
Diş implantında her ne kadar başarı oranları yüksek olsa da birtakım nedenlere bağlı olarak başarısızlıkla sonuçlanan uygulamalara da rastlamaktayız. Başarısız operasyonların çoğu uygulama sırasındaki hatalara bağlıdır. Bunun haricinde ağız hijyenine gereken önemi vermemek de kötü sonuçları beraberinde getirebilmektedir. Diğer implant başarısını olumsuz etkileyen durumları maddeler halinde özetlemek gerekirse; * İmplantın vücudun biyolojik yapısıyla uyumlu olmayan malzemeden yapılmış olması. Bağışıklık sistemi vücutla uyumlu olmayan bir maddeye karşı direnç oluşturarak vücuttan dışarı atmaya çalışır.
* İmplantın korozyona karşı dayanıksız olması.
Kanserojen ya da zehirli bir maddeden üretilmiş olması.
* İmplantın dayanıklı olmayan bir maddeden yapılmış olması. İmplantlar metallerden üretilirler. Günümüzde çok daha iyi tekniklerle üretilen implantlarda kırılma gibi durumlara çok daha az rastlanır.
* Isı gerilimine karşı dayanıksız olması (ani sıcaklık soğukluk değişimi).
* Mekanik gerilime karşı dayanıksız olması.
* İmplantın uygun planlama yapılmadan yerleştirilmesi. Böyle bir durumda diğer dişler ya da dokular üzerinde dengesiz bir baskı oluşabilir ve implant da atabilir. Dengesiz kuvvet uygulanması sonucu diş ve diş etlerinde harabiyet de meydana gelebilir. Nasıl bir bina inşa ederken öncesinde tomografik ve statik çalışmalar yapılması gerekiyorsa diş implantı da buna benzer bir çalışmayı gerektirir. İmplant üzerine binecek yükün yanlış hesaplanması başarısızlığın önemli nedenlerinden biridir.
* Kemik kaybının ortaya çıkması. Dişleri çevreleyen ve destekleyen kemik dokusunda ya da implantın çevresinde kemik kaybı oluşabilir.
* İmplant yapılan ortamın steril olması gerekir. Enfeksiyon gibi olumsuz durumlar implantın başarısını etkileyebilir. * İmplantın uygulama tekniği ve uygulama sırasında kullanılan ekipmanların kalitesi de çok önem arz eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder